Hoofdstad Brasserie

01 Feb Hoofdstad Brasserie

De tijd dat je niet in ‘t restaurant van een hotel ging eten, koffie drinken of een borreltje drinken is voorbij. Gelukkig maar want Amsterdam zit vol met bijzondere hotels die de moeite waard zijn om te bezoeken. Hotel de l’Europe is daar een van.

Ik heb een tijdje in Toronto gewoond en ons appartement was ook gelieerd aan het ernaast gelegen SOHO-hotel. Het was toen al de normaalste zaak van de wereld om in de bar of het restaurant als passant te gaan eten of een borreltje te gaan drinken, het werd zelfs een populaire ‘place to be and to be seen’.
Veel te lang geleden – op een familie reünie – was ik voor het laatst in hotel de l’Europe, een statig, bijzonder centraal gelegen en schitterend hotel! Het hotel heeft verschillende restaurants en bars, waaronder restaurant Bord’eau – bekroond met twee Michelin sterren. Het restaurant, onder leiding van chef Richard van Oostenbrugge, heeft nu ook een zusje, namelijk Hoofdstad Brasserie.
En van dit kleine zusje wil ik natuurlijk heel graag wat leren, daarom waren wij blij met de uitnodiging om een ‘kijkje in de keuken’ te komen nemen!

Bij binnenkomst troffen wij een prachtig gedekte tafel aan waar wij een proeverij kregen van alle gerechten van de nieuwe kaart van Hoofdstad Brasserie – ‘Urban bistronomy met Parijse ‘je ne sais quoi’. Wat naast de geweldige smaak van de gerechten opvalt is de bijzondere opmaak van de borden, stuk voor stuk ware kunstwerkjes. Ik ben er dol op! Daardoor enorm fotogeniek. Logisch dat de borden – door al mijn college foodies – overal heen gesleept werden om te kunnen fotograferen.

Elk gerechtje dat de keuken verlaat bestaat uit veel verschillende en veelal kleurrijke componenten. Weloverwogen en goed in balans.
Wat vooral opviel was de ‘Hamachi’, dungesneden en à la minute gemarineerd met limoen-passievrucht ‘Tigermilk’. Een heerlijk fris, mooi en licht gerechtje. Vooral de limoen geeft een extra kick en een mooi kleur accent.

Ondertussen namen wij een kijkje in de keuken, waar Richard zelf Hollandse garnalen stond te pellen.

Als hoofdgerecht kreeg ik de boerderijkip, die valt toch een beetje op tussen alle andere hoofdgerechten welke meer Parisian zijn. De boerderijkip is wat bleek, maar waanzinnig mals en heeft een heerlijke truffelsmaak.

Helaas heb ik niet kunnen proeven van het toetje, maar het oog wil ook wat en dat heeft enorm genoten. Perziksorbet met een pit van amandelspijs in de vorm van een ‘echt’ perzikje, mandarijn mousse en salade, met een cake van koffie in de vorm van een ‘echt” mandarijntje en een mousse gemaakt van Manjari chocolade in de vorm van een cacaoboon. Alle drie even prachtig.

Kortom enorm genoten van dit mooie restaurant op een waanzinnige locatie met borden die overduidelijk zijn gecoördineerd door een twee-sterren chef. Ik zou zeggen ‘twee-sterren’ genieten voor de prijs van een brasserie!

P.S De brasserie heeft een geweldig terras – gelegen aan het water, daar is het straks in de zomer natuurlijk ook heerlijk toeven.

www.hoofdstadbrasserie.nl
Nieuwe Doelenstraat 2-14
020 531 1777

No Comments

Post A Comment