26 Oct Licor 43 orochata & Pepernoten Tiramisu

De decemberdagen staan weer voor de deur en ik vind zelf niets leuker om – samen met mijn moeder – heerlijke menu’s samen te stellen. Omdat Kerst mij niet lang genoeg kan duren pak ik het liefst ook flink uit met Sinterklaas, ook al geloof ik daar al jaren niet meer in.
Licor 43 heeft een nieuwe smaak toegevoegd – namelijk orochata, het vertrouwde van de 43 smaak maar dan romig. Het is een (plantaardig!) melkachtig drankje met water en suiker. Wat hip van Licor 43, amandelmelk en dus plantaardig! Daarmee is dit drankje meteen ook geschikt voor mensen met een lactose intolerantie – wat vaak bij andere ‘romige’ likeuren niet het geval is. Heerlijk, ik krijg er geen genoeg van. Hij moet wel flink koud geserveerd worden.

De smaak geeft mij ook een winters warm gevoel en daarmee moet ik meteen denken aan alle feestdagen en de heerlijkheden die daarbij horen. Onder andere natuurlijk pepernoten en laat die nou qua smaak uitstekend passen bij deze Licor 43 orochata. Ik besloot daarom eens aan de slag te gaan met een dessert en een tiramisu te maken van pepernoten en Licor 43 orochata. Sorry voor de Italianen onder ons, met het recept van Tiramisu mag ik vast niet ‘rommelen’. Toch raad ik je aan om het eens te proberen, makkelijk, lekker en gegarandeerd een succes op 5 december!

P.S De naam tiramisu zegt eigenlijk alles, de letterlijke betekenis is ‘trek mij omhoog’, maar bedoeld wordt natuurlijk ‘vrolijk mij op’ of ‘maak mij blij’. En dat doet dit goddelijke nagerecht zeker. Geniet ervan!

NODIG
3 eieren (eiwit en eigeel gesplitst)
75 gram suiker
250 gram mascarpone
300 gr. pepernoten + extra voor topping
150 ml sterke koffie
100 ml Licor 43 Orochata
cacao poeder (± 2 eetlepels)

BEREIDEN
Klop het eigeel samen met de suiker luchtig. Voeg de mascarpone toe en roer toch een mooie egale crème. Klop in een schone kom de eiwit helemaal stijf en spatel deze door de mascarpone creme. Meng de warme koffie met de 43. Dip de pepernoten een voor een in de koffie likeur en maak een laag met deze pepernoten, schenk hier een laag crème overheen. Ga net zo lang door totdat alle pepernoten op zijn en eindig met een laag van de mascarpone crème. Zet de tiramisu een uur in de ijskast, leg een laag pepernoten bovenop en bestrooi met cacaopoeder (gebruik hiervoor een fijne zeef). Zet de tiramisu voor nog minimaal 3 uur terug in ijskast. Het beste is om de tiramisu een dag van te voren klaar te maken zodat alle smaken optimaal kunnen ontwikkelen en de tiramisu goed stijf wordt.

dsc_0385

1Comment
  • Iris Akker
    Posted at 12:28h, 01 December Reply

    Voor hoeveel personen is dit gerecht?:)

Post A Comment