31 Dec From our SieMatic kitchen, a Michelin star dinner, served with love..

Wat een mazzel, onze prachtige SieMatic keuken en een zwager met een Michelin ster. De ultieme combinatie voor een succesvol kerstdiner met vrienden!

Ieder jaar vieren wij met een grote groep vrienden Kerst. Ooit begonnen we deze traditie waarbij ieder stel een eigen gerecht maakte. Inmiddels is dit uitgegroeid tot een heel luxe variant. De eerste variant zorgde namelijk vaak voor een té explosieve combinatie van smaken, te veel eten en eigenlijk is het ook heel ongezellig als er continu 1 of 2 mensen in de keuken staan in plaats van aan de mooie Kersttafel.

Mijn zwager – Mark Gratama – heeft een sterrenrestaurant in Haarlem, restaurant ML. Op beide Kerstdagen zijn zij altijd open. Wat is nou fijner dan dit Kerstmenu geserveerd te krijgen aan huis – nou dat geluk hadden wij dit jaar. In onze SieMatic keuken werd met Kerst een Michelin* diner geserveerd. Wat een feest. Tafel dekken, kerstboom optuigen, mistletoe ophangen, karaoke set regelen en het feest kan beginnen.

Onze studio – met open keuken – was omgetoverd tot een Michelin* restaurant. De chef had alles meegenomen van pannen tot kopjes en van sushi azijn (ook een van mijn favorieten) tot de lekkerste cressen en wijnen. Ik gebruik onze SieMatic keuken (die echt van alle gemakken voorzien is) natuurlijk heel anders, voor kleinere hoeveelheden, minder gangen en een ander type cuisine. Maar het was juist zo leuk om een heuse chef eens aan het werk te zien in de Urban keuken. Van de warmte-la tot beide ijskasten en de stoomoven: echt, van alles is gebruik gemaakt. En ‘t was natuurlijk een prachtig decor voor de foto’s die ik maakte om alvast een en ander met je te delen op Instagram Stories.

Een mat-zwart kussentje gevuld met kastanje en merengue met pinda en appel waren de amuses – die prachtig geserveerd werden in mooie witte kommen vol met witte kiezeltjes, die moet je uiteraard niet eten. De crème van kastanje was super silky. De combinatie van pinda en appel was bijzonder fris en leende zich dus perfect om de smaakpappillen goed op gang te brengen. Noordzeekrab blijft toch wel favoriet, zeker in combinatie met Kaffir lime. Kaffir geeft een unieke smaak aan ieder gerecht en dit zou je eigenlijk eens thuis moeten proberen. Voorgerechten zijn bij mij altijd favoriet en heerlijk vind ik het als deze fusion zijn – want al die traditionele smaakcombinaties kennen we nu wel. Dit voorgerecht zag er prachtig uit – in eenvoud – maar was complex in smaak. Erbij werd een heerlijke Californische chardonnay geserveerd. Lekker romig, dat kan krab goed hebben.

We kregen maar liefst twee tussengerechten. De eerste was heilbot met jus van rendang, cassave en rettich structuren. Jus van rendang, geweldig toch? Het tweede tussengerecht gooide hoge ogen. Gnocchi (bij ons thuis ook een favoriet), met pompoen, salie en Parmezaan. Hier wel heel traditionele smaken maar dat hoort ook wel een beetje bij gnocchi, de huisgemaakte gnocchi was waanzinnig lekker. Hoofdgerecht: runderentrecôte met pastinaak, aardpeer en jus van koffie. Het dessert was naast bijzonder lekker – ook erg fotogeniek. Matcha, dat is de key to success. Cake van matcha met venkel en drop. Lekker groen en fris en – zoals je op de foto ziet- mooi in contrast met het blauwe bordje en het pikzwarte aanrecht. Trekdropijs? Daar is de rest van de Kerst nog veel over gesproken.

Knap hoor – een Michelin ster gereserveerd op locatie en dan ook nog eens met bijzonder veel speciale dieetwensen: lacto allergie, gluten allergie, pinda allergie en ook nog eens vier zwangere vrouwen). Cheers.

We aten de heerlijkste gerechten met daarbij de meest prachtige wijnen. Plus fijn om te weten dat – mocht ik dat ooit ambiëren – onze fijne SieMatic keuken ook dienst kan doen als een (semi) professional restaurantkeuken: Misschien ooit – een Table d’Hôte?

Love xoxo Colette

No Comments

Post A Comment