Allerhande: FEEST

16 Nov Allerhande: FEEST

Ieder jaar weet Allerhande weer de juiste, intieme, thuis sfeer neer te zetten op een prachtige locatie in het centrum van Amsterdam. Waar zou toch die hoge hoed staan waaruit keer op keer een ‘hidden gem’ wordt getoverd? Bij binnenkomst voelde je direct Kerst, een prachtig gedekte tafel met live piano muziek en stond de eerste spicy pink x-mas cocktail klaar. Met aquafaba, bijzonder toch? Aquafaba is opgeklopt kikkererwtenvocht. Dat klinkt misschien niet zo lekker maar integendeel, het is een heerlijk (licht) alternatief voor room of eiwitschuim en ook goed natuurlijk in het kader van nowaste. Dat blijft – ook deze Kerst – belangrijk en daar speelt Allerhande op in. Van ‘buitenbeentjes’ tot aan, in dit geval, het vocht uit de pot kikkererwten.

We proefden de meest heerlijke gerechten en wijnen uit de – super dikke – feesteditie Allerhande 2018. Wat een ontzettend lekker en gevarieerd menu was er samengesteld. De selectie die de chef-kok had gemaakt was perfect. Best een lastige opgave want de nieuwe Allerhande zit bomvol lekkers, met volop keuze.

De tomaten tartaar die geserveerd werd als amuse was lekker fris bij de cocktail en het Liefde & Passie brood van Albert Heijn leent zicht uitstekend voor de basis van een lekker hartig hapje. Als voorgerecht proefden wij o.a. de bietenlatkes met warm gerookte zalm en room, truffelpolenta met knolselderij en tomaatjes (vegan) en quinoasalade met pompoen en gorgonzola dolce. De gekarameliseerde ui maakt deze salade helemaal af. Opvallend waren de Arabische smaken (trend!), heerlijk en kleurrijk. De salade met roodlof, wortelpeterselie en sriracha mayonaise is heerlijk (lees: twee keer opgeschept). Wat mij betreft mogen de mandarijnpartjes weg blijven. De granaatappeltjes zorgen voor voldoende ‘zoetzuurtje’. Tussendoor een heerlijk – super groen – en prachtig vegan soepje van waterkers en sojabonen. Echt een aanrader want dit soepje kan je ook nog eens makkelijk een dag van tevoren klaar maken. Plus helemaal in één van de trendkleuren van dit feestseizoen: groen.

Als pièce de résistance de prachtige bloemkool en croute. Heerlijk en die had wat mij betreft ook echt niet misstaan op de cover! Voor de vleesliefhebber is de cote de boeuf met Vietnamse salsa. Ja, Vietnamees, dat kan prima het hoeft allemaal niet perse super traditioneel.

En dan.. de grote onthulling – de Cookie Dough IJsbombe. Het covermodel van 2018. Onweerstaanbaar natuurlijk, as always.

Wij zijn meteen aan de slag gegaan met de samenstelling van ons eigen Kerstdiner en ik kan niet wachten om de vegan waterkers-sojabonensoep zelf te maken dit weekend. Leuk om te zien dat er ook steeds meer gebruik gemaakt wordt van ‘fooddeco’ voor thuis, mooie accenten met kruiden, kleuren, cressen, eetbare bloemetjes, glitters en granaatappelpitjes. Eigenlijk heb je geen excuus meer om niet te koken tijdens de feestdagen. Allerhande biedt namelijk gerechten voor families tot aan éénpersoonsmenu’s (met dank aan Janneke Vreugdenhil), van gourmetten tot meer exquise gerechten (ook lowbudget) en voor die hard carnivoren tot vegans. Inspiratie genoeg. Mocht je nou echt voor een easy December willen gaan heeft Albert Heijn ook keuze genoeg in verspakketten.

Kortom, een prachtig feestnummer van Allerhande, echt weer eentje om te bewaren. Wat mij betreft ontbreekt er misschien alleen wat avocado ;-).

I couldn’t help but wonder… Will Allerhande (maybe next year?) try a savoury dish on the cover of the Christmas edition?

xoxo,

Colette

No Comments

Post A Comment